Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2017 10:44 - АРХИЕРЕЙСКИЯТ СЪБОР ДА ОСЪДИ КРИТСКИЯ "ВСЕПРАВОСЛАВЕН" СЪБОР... Обръщение на Почаевската лавра. 3rm.info
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 988 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2017 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ваше Светейшество! Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства!

На основание решенията на Светия Синода на РПЦ от 15 юли 2016 г. за приетите документи на т.н. Критски събор, проведен на остров Крит, летото на 2016 г., ние, населниците на Свето-Успенската Почаевска Лавра, като верни чада на Православната Църква, се обръщаме към Вас, членовете на Светия Архиерейски Събор на Руската Православна Църква, с молба да разгледате горепоменатите документи, в светлината на православното вероучение. Изпращаме ви това писмо, понеже не желаем да премълчаваме Истината, защото с мълчание се предава Бог.

image

 Забележки към принципите на подготовката и провеждането на Събора в Крит.

Начинът на провеждането на този събор не отговаря на православната традиция и на названието на Събора, по следните причини:

- участието на малък брой епископи (само по 25 епископа от всяка Поместна Църква);

- присътствието на неправославни наблюдател на събора;

- отсътствието на представители от 4 Поместни Църкви;

- неприемане под внимание отказа на 35 присътствавщи на събора епископи, да подпишат съборните документи, по различни причини, и неразглеждането на техните забележки, по време на събора;

- механизмът за приемане дневния ред на събора и разглеждането на темите, включени в него за обсъждане, не преджиждаше принципа на рецепция от страна на Църквата, и затова съборът, всъщност, нямаше възможност да изрази мнението на Православната Църква...

- Да се признае начинът на организиране и провеждане на Критския събор, за не православен, предвид това, че този факт беше частично отбелязан в решението на Синода на РПЦ (от 15 юли 2016 г., журнал 48 п. 3):


«Да се констатира, че провждането на Събора, при отсътствието и не съгласието, от страна на редица автокефални Православни Църкви, нарушава този принцип, вследствие на което проведеният в Крит Събор, не може да се приема за Всеправославен, а приетите на него документи, — за изразяващи общеправославен консенсус».

Забележки към приетите документи на Критския събор

imageОсновавайки се на вероучителните източници на нашата Православна Църква и на богословския анализ на приетите документи, от гореспоменатия Събор, ние с пълна увереност твърдим, че ред документи от Критския Събор и неговите решения, са еретически и не съответстват на православното вероучение. Главният удар на тези решения е срещу принципа на съборност на Църквата и на Нейното еклесиологическо учение, и така се залага основа за искривяване на православното вероучение.

Предвид гореизложеното, призоваваме Архиерейския събор:

1. Да отхвърли решенията на Критския събор, по примера на Антиохийската, Българската и Грузинската Православни Църкви. Да осъдит този събор, като «събор от нов вид», разрушаващ светоотеческата традиция и приемствеността в Православната Църква.

2. Да се отменят първите четири точки от постановленията на Светия Архиерейски Събор на Руската Православна Църква от 2-3 февруари 2016 г. за признаването, за не нарушаващи чистотата на православната вяра, на проектите на документите, подготвени за Събора на о. Крит, който така и не стана Всеправославен.

3. Да не участват представителите на Руската Православна Църква в работата на заявения от организаторите на събора в Крит, постоянно действащ институт на Всеправославния Събор, понеже такова участие неизбежно би означавало - признаване на проведената Критска среща и приетите от нея документи.



С любовью о Господе,  
Владимир, Митрополит Почаевский,
Викарий Киевской Митрополии,
Наместник Свято-Успенской Почаевской Лавры
с братией


Източник: Сайт Почаевской лавры



 

http://3rm.info/main/69604-pochaevskaya-lavra-osudit-kritskiy-vsepravoslavnyy-sobor-obraschenie-nastoyatelya-i-bratii-pochaevskoy-lavry-k-arhiereskomu-soboru.html

 

Превод, с малки съкращения, Григор Симов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28382844
Постинги: 4304
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930