Прочетен: 3071 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 08.01.2017 15:57
Вероятно е станала грешка, помислил си професорът, защото огледът и резултатите от анализите показвали, че биологичната възраст на мъжа е, не повече от 55 год... Но накрая след много проверки се изяснило, че пациентът наситина е на 86 години.
После докторът наблюдавал, как Семьон чете без очила, и всичките му зъби били запазени, а освен това цитирал по памет литературни произведения на класиците. Професорът прекарал много време до леглото на необикновения пациент, разпитвайки го за тайните на дълголетието му и за мъжката му сила.
Семьон разказал, че много години живял в Сибир и работел в дърводобива. Живеел под наем при възрастен фелдшер – баща на многобройно семейство, женен за млада жена. И точно този фелдшер научил Семьона да си прави борово вино (хвойный квас) за лечение и профилактика на простатата.
Рецептата фелдшерът научил от коренните жители на Сибир. Той самият пиел боровото вино, и ежедневно давал и на Семьон, след закуска. Когато Семьон дошел да живее в Подмосковието, не забравил за боровото вино, и сам започнал да си го прави. А и вие можете да се възползвате от нея.
Рецепта за (иглолистно, хвойново) борово вино - (на руски - хвойного кваса)
Наберете едногодишни или двугодишни борови клончета или лиственица (иглолистно дърво с опадащи, зимата, игли). Ако има, и от двета, в съотношение 1 към 1. Боровите клончета трябва да се насекат на дребно и да се изсушат на сянка. Суровината може да се бере, от пролетта, до есента, но най-добре, на края на лятото, и да се съхранява на тъмно и прохладно място, около година.
За приготвянето на хвойновото вино ще трябва и медна вода. Добре ще е, ако имате чист, некалайдисан меден съд, а ако не, може да ползвате 50 грама парчета от чиста, червена медна жица или стружки, без никакво, или с напълно отстранено изолационно покритие, вкл. и най-малките остатъци от лак и всяка друга химия. И ако нямате друг начин, почистете медната жица със шкурка.
Налейте в медния съд 1 литър питейна вода /или медните жици поставете в емалиран съд, и залейте с 1 литър питейна вода/. Поставте на огъня и кипете, докато, половината вода не изкипи. В получената половин литър медна вода, долейте вряла вода, за да се получи общо 3 литра. После залейте предварително нарязаните и изсушени борови клончета (количеството не се посочва?), с две и половина чаши от 75 грама, може и повече, (от получената) гореща медна вода и добавете половин чашка (явно – 40 грама!) захар или мед. Когато настойката изстине, до стайна температура, добавете около една супена лъжица хлебна мая, за да започне ферментация.
Поставете бъдещото вино на тъмно (може в шкаф), при 20–25 градуса, и го оставете да ферментира едно денонощие. След това прецедете, налейте в бутилки, запушете ги и ги сложете в хладилник. Пийте ежедневно по стотина грама, по време или веднага след ядене (най-добре, веднага след закуска), от 1, до 3 пъти на ден...
Е. М. Родимин
Кратка извадка от:
http://3rm.info/publications/54912-hvoynyy-kvas-chudo-balzam-dlya-zdorovya-i-dolgoletiya.html
Превод, Григор Симов
...................
Явно, рецептата, поне за мене, не е ясна, затова, ако и вие, не можете да учочните пропорциите, слагайте на око, според вашия или на по-опитни хора, опит.
А ако по някакъв начин уточните рецептата, и опита ви е успешен, ще е добре да опишете резултатите, в коментар, под тази публикация.
Бъдете Здрави!
Някои уточнения за рецептата, според мен - лесовъд, бил в КОМИ.
1. Сосна - по руски бор. И тъй като в Сибир предимно е географски разпространен белия бор, за него става дума.
2. Хвойный - иглолистен по руски.
3.Лиственица - единствения иглолиствен вид, на който листата окапват през зимата.
И рецептата за мен е така:
Изсушете на сянка нарязани бялборови и лиственицови клонки с иглиците/или чер борови-да не обиждаме вида/.
В меден чист съд, или по описания по-горе начин сварете 1л. вода, до като стане на половина.
От изсушените иглолистни листа сложете в емайлиран/стъклен/ съд 3 чаени чаши - около 100гр. и добавете половин водна чаша мед, или захар. Добавяте "медената" вода и 2,5 л кипяща вода. Като изстине, добавете 1с.л. мая /истинска/
За мен това не може да ферментира за денонощие - поне две седмици.
И от изпитото количество се добавя вода и мед или захар и може да се пие до 2-3 месеца.
Ако някой се интересува повече, да прочете академик Борис Болотов, украинец, репресиран от предишните им режими и т. н.
Цитирания квас, или борово вино Б.Болотов го е описал в книгите си, с подобрения, но спирам да не стане коментара по-дълъг от статията.
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69