Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2017 12:00 - Московският Патриарх Кирил, на думи “сече“. А на дело...? logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1036 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.11.2017 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Световната общност днес плътно се доближи до историческа черта, зад която започва нова епоха. Пределите на глобализацията са достигнати и започна криза на унифициращите я критерии. Нататък всеки народ ще бъде принуден да търси опора в собствените си традиции, за да се развива и движи напред, да търси свой модел за модернизиране, и източници за своя система от социални институции.

Революциите се извършват от горе, от елита, който увлича народа с енергията на разрушението. И двете катастрофи, които постигнаха нашата страна в началото и в края на ХХ век, бяха предизвикани от това, че нашия национален елит се оказа неспособен да отговори адекватно на предизвикателствата на времето. Елитът трябва да е верен на своя народ и да се попълва с талантливи хора, от долу, а не да е обвързан с интересите на външни, глобални играчи. Истински елит е този, който отъждествява личните си интереси, с националните и държавните интереси. Елитът и народът трябва да са неразделно, единно цяло. Само опората на собствени културни разработки и на своя начин на мислене, ще ни помогне да съхраним  суверенитета си през ХХI век.

Обществото трябва да се подреди така, както е подредено едно голямо семейство. Съхраняването на народа, културата, езика и държавата, се осъществява посредством семейството, понеже именно със семейството е свързан механизма за предаване на опита, по веригата на поколенията. Традицията е начинът за свързване на поколенията, за общото дело. Семейството е механизмът за предаване на традициите. Същото се отнася и за целия народ, и за цяла Русия. Обществото ни е заплашено от същото, от което е заплашено и семейството. Това са: крайностите на ювеналната юстиция, еднополовите бракове, натрапването на трансхуманизма, и всичките опити, да се наложи изкривено определение на понятието “човек“...

Днес, борбата за бъдещето е борба за определяне, какво въъщност е човекът. Футуролозите вече предсказват скоро разслоение на човечеството, на две раси. На едните предричат величие на свърх-хора, а на другите – съдбата на подчинени. Представителите на глобалните елити мечтаят, с помощта на скъпо струващи технологии, така да трансформират телата си, та смъртта им да се отдаличи с неколко десетилетия. Вече се чуват гласове, че в близко време ще се удаде, така да се модернизира нашият разум и нашето тяло, че ще се появят нови същества, превъзхождащи хората. Това е своеобразна квазирелигия. Това е вяра на човека, че с помощта на науката и технологиите може да се постигне съвършенство и безсмъртие, пълна власт над своето тяло, над природата и над живота. Всичко това води встрани от правия християнски път. И в крайна сметка, води до разчовечаване, до разрушаване на социума и до края на историата.

Русия остава като остров на стабилност в този опасен поток, и върви по свой исторически път. Днес ние отново се учим да се радваме на националното обединение и помирение. Историята на Русия не се движи в кръг. Ние се учим от своите грешки. Ние придобихме имунитет към всички видове политически радикализъм. За нас, като никога, са важни общите ценности, - това, което обединява, а не разделя. Като продължи да гради и преумножава мира в себе си, Русия може да е пример и морална опора за всички, които искат да преживеят сегашната криза.

 

http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_16848/

Превод, Григор Симов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28384780
Постинги: 4304
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930