Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2014 21:52 - Съвременният хляб е опасен за мозъка, logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2155 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 02.03.2014 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Хлябът е сред най-древните продукти в храната на човека. Той е хранителен и полезен, или поне така считаха самите специалисти. Обаче известният американски кардиолог Уилиям Дейвис доказва, че съвременните хлебни изделия, най-малкото, не са полезни за човека, и би било по-добре, ако въобще бъдат зачертани в менюто ни.

По думите на Дейсвис, в американските клиники, в последно време зачестили оплаквания на пациенти, от странен синдром, описван, като невъзможност за концентриране.

Нищо подобно в медицината на САЩ от миналия век не е наблюдабано, така че, на този недъг даже било измислено име – замъглен мозък.

Има предположение, че спадът на умствената дейсност, от който се оплакват пациентите, има пряко отношение към храненето им. Свързан е с това, че хората употребяват много продукти от пшеница .

Доктор Уилиям Дейвис счита, че в съвременните сотрове пшеница се съдържа ГМО белтък, който е причината за постоянната умора и излишните килограми. Експертът обръща внимание, че прекомерната употреба на бял хляб довежда до недостиг на целулоза в организма, без която не е възможна нормалната работа на мозъка. По думите на Дейвис, произвежданата, в наши дни, и употребявана за храна, пшеница, кардинално се различава от онази, която се отглеждала само до преди 40 – 50 години. В състава на зърнените храни се появи нов белтък – глиадин. Действието на глиадина е подобно на опиатите, влияещи на определенни рецептори в мозъка, пробуждащи в човека глоям апетит. И, съответно, човек употребява по-голямо количетво калории на ден.

Затлъстяване, газове, проблеми с червата, главоболие... Всичките тези проблеми, медиците ги приписват на най-популярния продукт - хляба

Още от детстството ни внушаваха, че хлябът е скъпоценен и е основната храна на човека.
Но днес този продукт преживява най-сериозната „пиар-криза“, в цялата си история. Все по-често диетолозите отнасят употребата на хляб, към вредите и опасни навици, от които си струва да се откажем.

А това се отразява и на продажбите на хляба. На пример, ако 1970 г. Във Великобритания, гражданите са употребявали малко повече от един килограм хляб седмично, то сега, това количество се намали до 700 грама.

От диетите на Дюкен и Аткинс, знаем, че от хляба се пълнее. Но на практика, този продукт, особено от не пресято брашно, всъщност помага да се свалят излишните килограми.
В него, се съдържа устойчивата скорбяла (нишесте), която подобрява метаболизма и помага да се понижи нивото на захарта в кръвта. Хлябът е отличен източник на калций, и сам по себе си едва ли може да причини повишаване на теглото. Проблемът е, с какво съчетаваме хляба. Обикновено, това е сирене, колбаси и други мастни продукти, които съчетани с хляба, ни карат да пълнеем.

Мнозинството експерти защитаващи хляба са съгласни, че човек не трябва да натоварва организма си с него, три пъти на ден. По добре е да изберте такъв хляб, който е полезен именно за вас. Идеалният вариант е, да си печем сами хляба.

превод, Григор Симов, от:
logoslovo.ru/forum/all_215/topic_6451/



Тагове:   хляб,   вреда,   качество,   проблеми,   полза,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28385401
Постинги: 4304
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930